Οι όμορφες πόλεις όμορφα ομορφαίνουν

Η Ελλάδα είναι όμορφη χώρα.Πολύ όμορφη χώρα.Παρα πολύ όμορφη χώρα.

Η γεωγραφία της χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία,διαθέτοντας από τροπικές παραλίες μέχρι αλπικά τοπία. Ανάμεσα στα τοπία και τις παραλίες βρίσκονται πόλεις.Ομορφες πόλεις.Πολύ όμορφες πόλεις όπως τα Γρεβενά, που έχουν  πεζόδρομο με καφέ,τσιπουράδικα,και μπαράκια.Ολες οι όμορφες πόλεις της Ελλάδας έχουν πεζόδρομο με τσιπουράδικα,καφέ και μπαράκια,έτσι που αν σε μεταφέρουν με κλειστά τα μάτια δεν θα ξέρεις αν βρίσκεσαι στα Τρίκαλα ή στο Ηράκλειο.Το Ηράκλειο βέβαια, έχει θάλασσα αλλά και τα Νέα Μουδανιά εχουν θάλασσα όπως και το Γύθειο.Το Κιλκίς  από την άλλη, δεν έχει θάλασσα. Η πόλη του Κιλκίς διεκδικεί επάξια τον τίτλο «Η πιο όμορφη πόλη δίχως αξιοθέατα»

Το Γύθειο είναι σαν το Κιλκίς με θάλασσα.Κάνοντας το γύρο της Πελοπονήσσου, λόγω κακού προγραμματισμού αναγκαστήκαμε με χαρά,να διανυκτερεύσουμε στο ειδυλλιακό παραθαλάσσιο Κιλκίς. Το κατάλυμμα μας ένα νοσταλγικό ξενοδοχείο,αναπολούσε τις καλές του μέρες επί κυβερνήσεως Τρικούπη.Δειπνήσαμε σε παραλιακή ψαροταβέρνα με αρκετά πειστικές απομιμήσεις θαλασσινών και  ηρωϊκά ψάρια αλιευμένα από τον πρώτο ξάδερφο της Μπουμπουλίνας.

Μία από τις πολύ όμορφες πόλεις της Ελλάδας είναι επίσης, η Κατερίνη που δεν έχει θάλασσα έχει όμως παραλία,δίπλα από αυτήν της Λάρισας,όπως μας πληροφορούν οι σχετικές πινακίδες.Η ρυμοτομία της είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.Ψάχνοντας το υποκατάστημα της τάδε τράπεζας ρωτήσαμε έναν περαστικό και μας απάντησε: «Στο πρώτο εφτάγωνο αριστερά».Ιδανικό μέρος για να κρύψετε τις πομπές της Πασιφάης.

Οι πόλεις μοιάζουν μεταξύ τους και σε άλλα πράγματα.Παντού η ανάπτυξη, η συνεχής δηλαδή αλλαγή ιδιοκτήτη ή χρήσης του καταστήματος από ρουχάδικο σε fish store και  τ’ανάπαλιν, με τις αναπόφευκτες ανακαινίσεις, έχει καταστήσει ανενεργή την χρήση οδοσήμανσης εξοικονομώντας πολύτιμο χρήμα στους δήμους προκειμένου να δοθεί σε εργολάβους για πεζοδρομήσεις ή κολονάκια.Εξάλλου όπως έχουμε σημειώσει παραπάνω,όλες οι πόλεις μοιάζουν τόσο πολύ πια,που δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς σε ποια διεύθυνση βρίσκεται,πόσο μάλλον σε ποιο νούμερο.Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι.Από την άλλη καθώς παντού υπάρχει μία «Βενιζέλου»,μία «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και από καμιά δεκαπέντε «Ανδρέα Παπανδρέου» σε κάθε πόλη, αποφεύγεται επιπλέον μπέρδεμα.

Η μορφή των πόλεων είναι δείγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Δημόσιο χρήμα για τους εργολάβους με υπερκοστολογημένα έργα,προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος των λαϊκών αναγκών.Προβληματικά εως ανύπαρκτα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που υπολειτουργούν ιδίως όταν έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες.Πόλεις γεμάτες ανέργους και φτώχεια,πόλεις που ξεχειλίζουν εθνική υπερηφάνεια.Πολύ όμορφες πόλεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s