Ο κατής και οι τρεις μπανανοφύλακες

μπανανα1.jpg

Στην πολύ-πολύ-πολύ μακρινή νότια αμερική υπήρχαν τα αρχαία χρόνια-«αρχαία»,μην φανταστείς, προ πενταετίας ήτανε-κάτι τεράστιες φυτείες μπανάνας.

Ο μπανανοτέτοιος ήτανε πολύ απελπισμένος γιατί κανείς από τους ντόπιους Αζτέκους δεν δεχότανε να πάει να δουλέψει για πενταροδεκάρες πέσος στο μάζεμα, τη στιγμή μάλιστα που για να αγοράσει ένα τσαμπί έπρεπε να δουλεύει κανα 8ωρο. Έτσι, ο δον Χοσέ μπανανοτέτοιος, μάζεψε τους μπιστικούς του,τον Κουλό, τον Κακό, και τον Πανάσχημο που τις τρίχες της μύτης του τις έκανε κοτσίδα, και τους διέταξε να του φέρουν Ελβετούς μετανάστες για φτηνά εργατικά χέρια. Τι να κάνουν οι καημένοι οι Ελβετοί, τους βρήκε στην ανάγκη καθώς είχε πέσει η ζήτηση για κούκους, δεχτήκανε να πάνε να δουλέψουν στις μπανανοφυτείες.Σου λέει, 100 πέσσος είναι καλύτερα από το τίποτα, ένα πόδι είναι καλύτερα από κανένα, κανένα πόδι είναι καλύτερα από κανένα πόδι και ένα χέρι, κανένα πόδι και ένα χέρι είναι καλύτερα από κανένα πόδι και χωρίς χέρια, χωρίς χέρια και κανένα πόδι είναι καλύτερα από ακέφαλος κ.ο.κ.

Όταν οι μπανάνες μαζευτήκαν πράσινες-πράσινες σαν το σύριζα(για όσους δεν το ξέρουν οι μπανάνες μαζεύονται πράσινες) πήγαν οι Ελβετοί στον μπανανοτέτοιο για να πλερωθούν. «Πάρτε τη μπανάνα μου» τους είπε αυτός δείχνοντας  με αμφότερα τα δυο του χέρια και μια κίνηση του κεφαλιού, το μπανανοδενδρύλιο του. Μόλις οι Ελβετοί προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν ανέλαβαν δουλειά οι επαναληπτικοί μπράβοι, και οι δυσλεκτικές καραμπίνες έτσι που τα πράγματα κατέληξαν στον κατή, τον Ναστραντίν Χοσέ Μαρία ντε λα Χότζα νορβηγικής καταγωγής, που τρελαινόταν για μπανάνες και μπανανοτέτοιους. Όπως καταλαβαίνετε, οι Ελβετοί το δίκιο τους δεν το βρήκαν.

Το δίδαγμα της ιστορίας αγαπητοί μου είναι πως Αζτέκοι κι Ελβετοι πρέπει να ξεφορτωθούν το μπανανοτέτοιο,να καλλιεργούν τις μπανάνες για την πάρτη τους και για κανέναν άτυχο πεινασμένο που οι φραουλοπαραγωγοί της χώρας που τον έριξε ο πόλεμος και η δυστυχία, του φέρονται σαν δούλο.

Κι αν τελικά οι μετανάστες δικαιώθηκαν όπως έπρεπε να γίνει από την αρχή, οι ίδιοι κατήδες που τους δικαίωσαν κάνουν γενικώς τα στραβά τα μάτια. Γιατί όλος ο τόπος είναι μια Μπανανάδα, ένα κάτεργο.Κι αν δεν πέφτουν ακόμα μπιστολιές, γίνονται πράγματα εξίσου άσχημα και βρωμερά πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοστασίων και των πολυκαταστημάτων. Κι όσο δεν υψώνει ο εργάτης και ο εργαζόμενος το ανάστημα του, θύμα θα είναι και υπεύθυνος της μοίρας του..

Για κάθε έναν που δικαιώθηκε στα δικαστήρια τους,εξάλλου οι μπανανοφύλακες και οι μπανανοτέτοιοι ακόμα ελεύθεροι γυρνάνε, υπάρχουν χιλιάδες αδικαίωτοι: Η δικαιοσύνη των μπανανάδων παραμένει ταξική, μα νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και μόνο αυτός είναι που θα τον δικαιώσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s