Τα αποφάγια του πολιτισμού

φωτογραφίες 092.jpg
Θέατρο-Αρχαία Δωδώνη

Ο ελληνάρας-του κώλου τα εννιάμερα δηλαδή-είναι κλεισμένος σε ένα πλαστικό καβούκι αστικής ανασφάλειας ο μάλιαγκας και δεν βγαίνει από εκεί παρά μόνο για να τον ταίσουνε.Εκεί χέζει, εκεί κοιμάται, στον μικρόκοσμο του.Το υπόλοιπο σύμπαν αν δεν τρώγεται ή δεν καπνίζεται δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον.

Τον ακούμε να επαίρεται για την ιστορία του τόπου του, συχνότατα με όρους παραφυσικής, μέθοδος για την οποία έχει προετοιμαστεί επαρκώς από το κατηχητικό, με σταθερό σημείο αναφοράς τον Παρθενώνα-σαν αυτούς που έχτιζαν οι αστοί στα ξερονήσια-αγνοώντας βολικά πως αν ο πολιτισμός είναι αρχιτεχτονική λίγες μοίρες νοτιότερα υπάρχουν οι πυραμίδες,κάπου 3000 χρόνια παλιότερες, συμπαγή μνημεία νεολιθικής επιμονής, μνημεία της ανθρώπινης διάνοιας και ικανότητας.
Για την ιστορία που έμαθε από τη διδαχτέα ύλη στα σχολεία επαίρεται όχι για την ιστορία του τόπου του που είναι η ιστορία των αγώνων του λαού. Ακόμα κι έτσι σε αρχαιολογικούς χώρους δύσκολα θα βρεις ελληνάρα παρά μόνο εκεί που διαφημίζεται η «εθνική ταυτότητα» στο μουσείο της Ακρόπολης ή την ίδια την Ακρόπολη. Στο λημναίο οικισμό στο Δισπηλιό όπου ο αείμνηστος Χουρμουζιάδης εργάστηκε και έφτιαξε μια αναπαράσταση του νεολιθικού οικισμού δύσκολα θα βρείς ελληναράδες. Αντίθετα, το τοπικό παπαδομάγαζο και οι αρχές έκαναν το αδύνατα δυνατά για να το σαμποτάρουν. Βλέπετε στο χώρο οργάνωναν πανηγυράκια οι παπάδες.
Η επιμονή σε αυτή την έπαρση είναι αποτέλεσμα του φόβου του να μην εξαιρεθεί από τη μοιρασιά. Μην τον χαρακτηρίσουν ξένο και τον πετάξουν από το οικογενειακό τραπέζι. Αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ο ελληναράς μας, πως το δείπνο, δεν είναι μυστικό αυτό, είναι το δείπνο της κυρίαρχης τάξης κι από αυτό μόνο ψίχουλα θα πέφτουν. Είναι καταδικασμένος να τρώει από τα αποφάγια του πολιτισμού, τα περασμένα μεγαλεία του έθνους.

Η ίδια λογική επικρατεί στη χρηματοδότηση των ανασκαφών, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κ.λ.Η μερίδα του λέοντος πάει σε αυτά που το ντόπιο κεφάλαιο θεωρεί ενδιαφέροντα ως εθνικές παραμυθίες ή τουριστικούς προορισμούς

Διαβάστε σχετικά

Δείτε:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s