Ο ρατσισμός-φασισμός στη φρίκη του Λαβκραφτ-μέρος 2ο

Τα «Βουνά της τρέλλας» όπως είναι γνωστή από την ελληνική μετάφραση η νουβέλλα του Χ.Φ. Λάβκραφτ, πραγματεύεται μια φανταστική εξερεύνηση της Ανταρκτικής με καταστροφιά αποτελέςματα το Σεπτέμβριο του 1930.

Είναι εμπνευσμένο από την εξερεύνηση της ηπείρου με αεροπλάνο υπό του Ρίτσαρντ Ε. Μπέρντ τη δεκαετια 30-40, αλλά και την «Αφήγηση του Αρθουρ Γκορντον Πυμ» του Ε.Α.Πόε, ενώ ορισμένοι ανιχνεύουν την προέλευση του τίτλου σε μια φράση από το «The Hashish Man,» των λόρδου  Ντανσανύ-΄Εντουαρντ Πλάνκετ:»Και επιτέλους φτάσαμε σε κείνους τους λόφους από ελεφαντόδοντο που ονομάζονται τα βουνά της τρέλλας«. Θεωρείται δε εμβληματικό έργο, καθώς σε αυτό παρουσιάζεται η προέλευση και η ιστορία των Μεγάλων Παλιών και των Πρεσβύτερων θεών της μυθολογίας Κθούλου.

Από μια σειρά τερατογεννέσεων-όπως από το κεφάλι του Δία-από την εν λόγω νουβέλλα ξεπήδησαν ελάσσονες συγγραφείς,αντιγραφείς,συνεχιστές,εκδότες, παρανοϊκοί του new age που ψηφίζουν δεξιά ή σύριζα,θεωρίες συνομωσίας και αστικοί μύθοι με τρία κεφάλια, όπως η «θεωρία» πως η γη είναι κούφια, σαχλαμάρα που πολύ απασχόλησε τους ξετρελλαμένους με το μυστικισμό Ναζί, αλλά μιας και αυτό το φίδι τρώει την ουρά του, τον μύθο πως εκεί γύρω στο ’46 έναν αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα αναγκάστηκε σε υποχώρηση από τα ναζιστικά στρατεύματα της «Βάσης της Ανταρκτικής» όπου ελιμενίζονταν οι ιπτάμενοι δίσκοι της Λουφτβάφε.

Τέτοιου είδους αναγνώσματα δεν είναι τυχαίο πως έφτασαν στην χώρα μας επί χούντας κι ας ορύονται οι λάτρεις του είδους πως δεν ασχολούνται με την πολιτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s