Ντινγκ-Ντονγκ,Ντινγκ-Ντονγκ!

Το βασικό ερώτημα της φιλοσοφίας, εκείνο από το οποίο απορρέουν όλα τα υπόλοιπα είναι ποιος προηγήθηκε από τα δύο, ποιος έφτιαξε ποιον: Το πνεύμα την ύλη ή ύλη το πνεύμα; Οι βιαστικοί θα δηλώσουν πως το ερώτημα είναι το ίδιο με το αν η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα, μα πάνω στον ενθουσιασμό τους ξεχνούν πως οι μεν κότες κάνουν πάντα αβγά, αλλά τα αβγά εκτός από κότες βγάζουν και κοκόρια αλλά γίνονται και ομελέτα. Η παραδοχή της μιας ή του άλλου ως αρχή των πάντων είναι που καθοδηγεί και την σκέψη, την αντίληψη για «τα πράγματα»,για  την πραγματικότητα.Τους ιδεαλιστές, αυτούς που αποδέχονται πως το πνεύμα είναι αυτό που δημιουργεί την ύλη, μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε σε επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με το πως νοείται το «πνεύμα», να μιλήσουμε για παράδειγμα για τον ιδεαλισμό του Μπέρκλευ, του επισκόπου, που ισχυριζόταν πως ο αισθητός κόσμος δεν είναι παρά δημιούργημα του ίδιου μας του μυαλού, ισχυρισμός εξαιρετικά αντιφατικός,μιας και το σύμπαν συνέχιζε να υπάρχει και μετά το θάνατο του.(Για όποιον ενδιαφέρεται να ψάξει περισσότερα υπάρχει το «Πρώτες γνώσεις στη Μαρξιστική -Λενινιστική φιλοσοφία-εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).

Δεν σας θυμίζει όμως κάτι η νοοτροπία του;

Δεν έχουμε τίποτα με τους ανθρώπους που θρησκεύονται.Ούτε καλημέρα που λέει ο λόγος.Οι μεταφυσικές τους ανησυχίες είναι ψυχολογικής τάξεως ζήτημα από τη μια, αλλά κυρίως κοινωνικο-πολιτικής φύσης. Ο Λουδοβίκος Φόερμπαχ έχει γράψει ωραία πράγματα περί αυτού. Ας τα βρουν με τον εαυτό τους, εξάλλου το θεματάκι με τις φωτιές και τις κολάσεις δύσκολα πείθει στον 21ο αιώνα.Και αν ο πνευματικός έπαιζε εκτός των άλλων και το ρόλο του ψυχαναλυτή έχουμε να προτείνουμε μια πιο τρομακτική «αιώνια καταδίκη»:μια αιώνια αυτοψυχανάλυση-αυτοκριτική. Να γνωρίζεις τον εαυτό σου που έλεγε και ο φιλόσοφος, να τρέμεις και να νιώθεις φρίκη από αυτά που βλέπεις μέσα σου ανθρωπάκο,αν τολμάς.

tw7.jpg
Λιτανεία

Εκείνους που δύσκολα ανεχόμαστε(καθόλου!) είναι οι θρησκόληπτοι του είδους «αρχιεπίσκοπος αστραπόγιαννος και γέροντας τάδες»(σαν αυτούς που εμπορεύεται ο γνωστός τηλεκύρηκας-βιβλιοπώλης-πανεπιστήμων-πρώην υπάλληλος της ΝΑΣΑ, της ΣΙΑ, του ΝΑΤΟ-σε ανοιχτή γραμμή με το Α του Κενταύρου).Ειναι φοβισμένοι, φανατικοί,ασυνείδητοι.Θέλουν έναν εσωτερικό μπάτσο-μερικοί χρειάζονται μια διμοιρία ρόμποκοπ- να τους φοβερίζει για να μην αποκτηνώνονται. Και είναι αρκετοί οι άτιμοι.

tw6.jpg

Θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια να μας αφηγούνται για να μας παραδειγματίσουν, παραβολές από τη μυθική ζωή του Ναστραντίν Χότζα.Σε μία από αυτές ο κακομοίρης χότζας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι δυο κόρες του ζητούσαν φορτικά να προσευχηθεί-η μία για βροχή γιατί ο άντρας της ήταν αγρότης-η άλλη για ξηρασία γιατί ο άντρας της έφτιαχνε πλίνθες, ιστορία που μας φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μέχρι που μάθαμε πως σε μια εκκλησία μοιράζουν ευλογημένα στυλό για τις πανελλαδικές εξετάσεις(δεν θα βάλουμε λινκ!) και οδηγηθήκαμε στο ασφαλές συμπέρασμα «όπως πάνω,έτσι και κάτω, μέσο να έχεις και όλα λύνονται.Τελικά σε όλες τις βρωμοδουλειές ένας θεός είναι ανακατεμένος από πίσω γιαυτό και τον επικαλείται ο κάθε απατεώνας.

Είμαστε σίγουροι πως κάπου υπάρχει ένα δίδαγμα σε όλα αυτά, το οποίο μας διαφεύγει αλλά ρε παπάδες στο θεό σας, επειδή εσείς δεν δουλεύετε πρέπει να μας ξυπνάτε κυριακάτικα από τις 7.30 βαρώντας στη διαπασών τα κλαπατσίμπαλα;

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s