Μεταπολίτευση κτλ: Η μέρα της μαρμότας

Όλα μένουν ίδια-μόνο τα ονόματα αλλάζουν-στην Αστική Δημοκρατία της Σώτης.

Οι ίδιοι έχουν το πάνω χέρι μόνο οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι αλλάζουν απόχρωση- μπλε,πράσινη,πρασινομπλέ με ακροδεξιά ελεφαντάκια(σαν εσώρουχο εφοπλιστή) ή ροζ της αριστεροσύνης- για να μη βαριέται το κοινό αυτό το σήριαλ που αποτελείται από ένα και μόνο επεισόδιο: «Τα τελευταία μέτρα» .Γεγονός που μας οδηγει συνειρμικά στο Το ρετιρέ.

post1.jpg
Άλλο ένα αριστούργημα της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά την «Ανατροπή»

Όπως παρατηρούν ειδικοί μελετητές της Φρικηπαιδείας «Μολονότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί το Ρετιρέ σειρά, η αλήθεια είναι πως γυρίστηκε μόνο ένα επεισόδιο, το οποίο και παιζόταν σε επανάληψη ξανά και ξανά και ξανά, σαν τη Μέρα της Μαρμότας. Απλώς, η απερίγραπτη προβλεψιμότητα του επεισοδίου προξενεί στον θεατή την ψευδαίσθηση της ποικιλίας, σε μια απεγνωσμένη απόπειρα να διασώσει την διανοητική του ισορροπία.
Μια ακριβής περιγραφή του μοναδικού επεισοδίου είναι κάτι το ανέφικτο, καθώς όλοι όσοι το έχουν παρακολουθήσει είναι τώρα έγκλειστοι σε ψυχιατρεία. Ωστόσο, κατέστη δυνατή μια μερική ανασύνθεση του σεναρίου από απομαγνητοφωνήσεις των παραληρημάτων τους»

Σημειολογικά, υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί.

Πρωταγωνιστές και των δύο σήριαλ είναι μικροαστοί.Ήδη,  ο τίτλος  «Το Ρετιρέ»  παραπέμπει στα μικροαστικά εκείνα στρώμματα, μεγαλοκαθηγητάδες, μεγαλοσυνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) ή γνωστών ΔΕΚΟ κλ που στηρίζουν κάθε κυβέρνηση ανεξαρτήτως απόχρωσης για να βολεύονται με παχυλούς μισθουλάκους.

Οι πρωταγωνιστές κάνουν πως τσακώνονται  για να προωθήσουν την πλοκή η οποία, όπως σημειώνουν οι μελετητές, είναι πάντοτε η ίδια και το αποτέλεσμα  προαποφασισμένο από το σενάριο:Ο λαός να πληρώνει τα σπασμένα.

Είναι σίγουρο πως το θέμα χρειάζεται να ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα από τους ειδικούς καθώς μια ανάρτηση δεν μπορεί να καλύψει την υπόθεση σε όλο της το βάθος.

Στο μεταξύ προκειμένου να εξιλεωθούμε για τις λάθος επιλογές μας ορισμένοι, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τα παράδειγμα του Φιλ Κόνορς  και να τις επενεξετάσουμε για να πάρουμε ενεργό μέρος στο γράψιμο του σεναρίου,του μέλλοντος μας, αλλιώς το αύριο θα είναι-ίδια-χειρότερο.

post2.jpg

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s